Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης με την με αριθμό 1393/2023 οριστική απόφασή του, έκανε δεκτή την Αίτηση Ανατροπής της Έκπτωσης από την δικαστική ρύθμιση οφειλών της εντολέος μας, στα πλαίσια του Ν. 3869/10 για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς έκρινε ότι η πιστώτρια που πραγματοποίησε την έκπτωση και συγκεκριμένα η «dovalueGreece», έπραξε παράνομα και καταχρηστικά κατά της αιτούσας.
Εν ολίγοις το ζήτημα είχε ως εξής: Η εντολέας μας, υπέρ της οποίας είχε εκδοθεί από το 2017, οριστική απόφαση ρύθμισης των οφειλών της στα πλαίσια του Ν. 3869/10 για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αδυνατούσε να καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις που είχε ορίσει το δικαστήριο, καθώς συνταξιοδοτήθηκε σχεδόν αμέσως με την έκδοση της αποφάσεως και το εισόδημά της μειώθηκε κατά πολύ.
Έτσι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων «doValueGreece», προχώρησε σε έκπτωσή της αιτούσας από την δικαστική της ρύθμιση, δηλαδή έπαυσε την ισχύ της δικαστικής της απόφασης περί ρύθμισης των οφειλών της και προστασίας της κύριας κατοικίας της από την εκποίηση, χωρίς μάλιστα να την ενημερώσει γι’ αυτό. Την παύση της δικαστικής απόφασης της αιτούσας, πραγματοποίησε η «doValueGreece» με Σημείωμά της στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, με το οποίο δήλωσε ότι η αιτούσα εξέπεσε της δικαστικής της ρύθμισης, διότι δεν τήρησε την υποχρέωση της για καταβολή των μηνιαίων της δόσεων προς εκείνη.
Ο δε σύζυγός της αιτούσας, ο οποίος είχε επίσης ρυθμίσει δικαστικά τις οφειλές του στα πλαίσια του Ν. 3869/10, περίμενε από το 2016 την έκδοση του εφάπαξ ποσού της συντάξεώς του, περίπου 75.000,00 ευρώ, το οποίο αρχικά η «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK A.E.» και κατόπιν η διάδοχός της (καθώς το δάνειο εντωμεταξύ πωλήθηκε σε ξένο fund) μέσω της εταιρείας διαχείρισης «doValueGreece», παρακράτησαν παράνομα με επιστολή που στάλθηκε στο ασφαλιστικό ταμείο του συζύγου της, με αίτημα να μην καταβληθεί το ποσό του εφάπαξ προς εκείνον, αλλά να παρακρατηθεί υπέρ της ικανοποίησης της οφειλής του.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι δικαστικές αποφάσεις του συζύγου της (μία μη οριστική το 2017 και μία οριστική απόφαση το 2021), διέτασσαν την αποδέσμευση του εφάπαξ και να διατεθεί το ποσό εξολοκλήρου σε εκείνον, παρεμποδίστηκε παράνομα με κάθε τρόπο η αποδέσμευση του και από την αρχική του τράπεζα «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK A.E.» και από την μετέπειτα διαχειρίστρια εταιρεία «doValueGreece».
Το δε ασφαλιστικό ταμείο ΕΦΚΑ, αρνούνταν την άρση της παρακράτησης του ποσού του εφάπαξ υπέρ του συζύγου της αιτούσας, παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τον νόμο, καθώς απαιτούσε η «doValueGreece» να αποστείλει εκ νέου επιστολή στο ΕΦΚΑ, με την οποία να ζητάει την άρση της παρακράτησης του εφάπαξ, κάτι που η αντίδικος δεν έπραττε πεισματικά και αντίθετα με τον νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις.
Πέρα από όλες τις άλλες απαράδεκτες ενέργειες και συμπεριφορές αρχικά της «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK A.E.» και μετέπειτα της «doValueGreece» και προκειμένου να καθυστερήσει κι άλλο η αποδέσμευση του ποσού του εφάπαξ του συζύγου της αιτούσας, ασκήθηκε το 2022 στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, αίτηση ερμηνείας κατά της οριστικής απόφασης ρύθμισης των οφειλών του συζύγου της, με την δικαιολογία ότι δήθεν δεν ήταν κατανοητό το τι διέταζε η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με το εφάπαξ. Αυτό το γεγονός έφερε κι άλλη μεγάλη καθυστέρηση στην αποδέσμευση του εφάπαξ για πάνω από έναν χρόνο, ωστόσο όμως η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τελικά το 2023, δικαίωσε τον σύζυγό της. Την υπόθεση αυτή χειρίστηκε και δίκασε επίσης η δικηγόρος Καρδάκου Δήμητρα, όπως επίσης και τις αιτήσεις ρύθμισης των οφειλών του Ν. 3869/10 της αιτούσας και του συζύγου της, οι οποίες όλες ανεξαιρέτως έγιναν δεκτές.
Η αιτούσα με τον σύζυγό της εξαιτίας της τεράστιας καθυστέρησης της μη λήψης του ποσού του εφάπαξ, δεν μπορούσαν να τηρήσουν τις δικαστικές τους ρυθμίσεις και κινδύνευαν να χάσουν την κύρια και μοναδική κατοικία τους που διαθέτουν από 50%, επειδή η κοινή τους αντίδικος «doValueGreece», τους δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Αφενός οδήγησε την αιτούσα σε έκπτωση από την δικαστική της ρύθμιση και από την προστασία της κύριας και μοναδικής κατοικίας της και αφετέρου παρεμπόδιζε μεθοδικά τον σύζυγό της στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων της δικής του ρύθμισης, με σκοπό να μην μπορεί να τηρήσει κι εκείνος την δικαστική του απόφαση και να βρεθεί προφανώς στην ίδια κατάσταση με την σύζυγό του.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και την συνεχή επικοινωνία από την πλευρά της αιτούσας και του συζύγου της με την αρχική τράπεζα «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK A.E.» από το 2017 και την νυν διαχειρίστρια εταιρεία «doValueGreece» από το 2021, δεν είχε γίνει ποτέ καμία ενέργεια από μέρους τους προς τακτοποίηση των ζητημάτων αυτών, παρά τις ψεύτικες διαβεβαιώσεις τους, ενώ αντίθετα οδήγησαν μεθοδευμένα την αιτούσα εκτός δικαστικής ρύθμισης και προστασίας.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι συμπεριφορές και οι πράξεις της αντιδίκου διαχειρίστριας εταιρείας «doValueGreece», που ήταν αυτή που πραγματοποίησε την ολοκλήρωση της έκπτωσης της αιτούσας που είχε ξεκινήσει η αρχική τράπεζα «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK A.E.», ήταν παράνομες και καταχρηστικές, διότι και τις δικαστικές αποφάσεις παραβίασε αλλά και συμπεριφέρθηκε με τρόπο αντίθετα στην καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη και γι’ αυτό το δικαστήριο διέταξε με την απόφασή του, την ανατροπή της έκπτωσης της αιτούσας από την δικαστική της ρύθμιση και την επαναφορά της ισχύος της δικαστικής της αποφάσεως που προστατεύει και την κύρια κατοικία της από την εκποίηση.
Την υπόθεση χειρίστηκε η Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Καρδάκου Δήμητρα
Δείτε την απόφαση εδώ